پکینگ لیست (packing list) چیست؟

پکینگ لیست یا لیست بسته بندی یک سند اساسی و مهم در حمل و نقل بین المللی محسوب می‌شود. سند پکینگ لیست دقیقاً مثل یک نقشه راه برای حمل کالا عمل می‌کند و اطلاعات دقیقی از محتویات، مقدار و سایر اطلاعات ضروری را به شما ارائه می‌دهد. با کمک لیست عدل بندی به‌ راحتی می‌توانید به صورت بین المللی تجارت کرده و کالای مورد نظر خود را خریداری و یا به فروش برسانید. در ادامه این مطلب قصد داریم جزئیات بیشتری از پکینگ لیست را توضیح دهیم، پس با ما همراه باشید!

لیست بسته بندی و لیست عدل بندی

پکینگ لیست یا لیست بسته بندی چیست؟

پکینگ لیست (Packing List) سندی است که در آن اطلاعات دقیقی در مورد وزن و ابعاد هر یک از بسته‌های موجود در مرسوله آمده که برای فاکتورهای حمل‌ و نقل و محاسبه قیمت حمل بار، اهمیت بالایی دارد. لیست عدل بندی برای تمامی بارهای بین‌المللی (صادرات یا واردات) تهیه و استفاده می‌گردد، اما گاهی برای بارهای داخلی هم لیست بسته بندی آماده می‌شود. استفاده از لیست بسته بندی کمک می‌کند که فرستنده، گیرنده، شرکت حمل بار و ترخیص‌کار گمرک، مطمئن شوند که کالای مربوطه بدون نگرانی از گم‌شدن یا فراموش‌شدن بخشی از محتویات بار، به دست مشتری برسد و احتمال بروز هرگونه خطا و یا مغایرت تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند. در نتیجه تفاوتی ندارد که بار مورد نظر با استفاده از چه خدمات حمل بین المللی از فریت بار گرفته تا پست اکسپرس و کارگو ارسال می‌شود، در هر صورت وجود پکینگ لیست در اسناد آن الزامی خواهد بود.

نام‌های دیگر پکینگ لیست

گاهی ممکن است در برخی مکان‌ها یا اسناد، پکینگ لیست با نام‌های دیگری ذکر شود که از جمله این عناوین می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نمونه پکینگ لیست فارسی

نمونه پکینگ لیست فارسی سامان اکسپرس

کاربردهای پکینگ لیست

پکینگ لیست یکی از مدارک مهم و ضروری در فرایند حمل و نقل بین‌المللی و تجارت انواع کالاها محسوب می‌شود. بطور کلی کاربرد لیست بسته بندی به شرح زیر است:

  • 1️⃣ تسهیل فرایند ترخیص کالا از گمرک
  • 2️⃣ شفاف‌سازی تراکنش‌های مالی و تجاری
  • 3️⃣ اطمینان خریدار و فروشنده نسبت به صحت اقلام ارسالی
  • 4️⃣ کاهش خطا در جابجایی کالاهای تجاری خصوص بصورت کارگو
  • 5️⃣ تشخیص و تحویل سریع محصولات آسیب‌دیده

استفاده از پکینگ لیست در ترخیص کالا از گمرک

ارائه سند لیست بسته بندی برای ترخیص کالا از گمرک ضروری است و باعث می‌شود فرایند ترخیص با سرعت بیشتری انجام شود. ترخیص‌کار کالا باید کپی از پکینگ لیست را به همراه سایر مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا از گمرک مانند ثبت سفارش، پیش‌ فاکتور، فاکتور فروش، گواهی مبدأ، گواهی بازرسی، بیمه‌ نامه و بارنامه را به گمرک ارائه دهد. گمرک با بررسی اطلاعات موجود در لیست بسته بندی، می‌تواند به‌ سرعت و به‌ راحتی کالا را شناسایی و ارزش‌گذاری کند. در نهایت با توجه‌ به آن حقوق و عوارض گمرکی که خریدار برای واردات کالا باید پرداخت کند را تعیین می‌کند.

برای اطلاعات بیشتر و تهیه پکینگ لیست برای ارسال بار خود، می‌توانید با تکمیل فرم زیر و یا تماس با کارشناسان فنی سامان اکسپرس در ارتباط باشید.

اطلاعات(ضروری)

جزئیات پکینگ لیست

پکینگ لیست شامل اطلاعات بسیار مهمی است که برای انجام حمل و نقل بین المللی و جلوگیری از بروز هرگونه خطایی به عنوان راهنمای مرسوله پستی مورد استفاده قرار می‌گیرد. معمولاً لیست عدل بندی شامل اطلاعات زیر می‌شود:

  • – نام، نشانی و اطلاعات تماس فروشنده
  • – نام، نشانی و اطلاعات تماس گیرنده
  • – تاریخ حمل
  • – شماره سفارش خرید
  • – شماره پیش‌فاکتور و شماره فاکتور
  • – تعداد بسته‌های موجود
  • – وزن خالص و ناخالص هر بسته
  • – وزن خالص و ناخالص کل بار
  • – کد و شرح مشخصات هر یک از بسته‌ها
  • – ابعاد و تعداد پالت‌ها و کارتن‌ها
  • – ارزش کالا

نمونه پکینگ لیست انگلیسی

نمونه پکینگ لیست سامان اکسپرس برای حمل و نقل بین المللی

آیا پکینگ لیست صادراتی یا سایر لیست های بسته بندی متفاوت است؟

پکینگ لیست صادراتی و سایر لیست های بسته بندی تفاوت‌هایی دارند. لیست سته بندی صادراتی یکی از اسناد حیاتی در حمل‌ونقل بین‌المللی است و شامل جزئیات دقیقی از محموله می‌شود؛ از جمله تعداد و نوع بسته‌ها، وزن خالص و ناخالص، ابعاد، محتویات هر بسته، و اطلاعات کامل ارسال‌کننده و دریافت‌کننده. این لیست همچنین شامل اطلاعات حمل‌ونقل مانند نام شرکت حمل‌ونقل، شماره پرواز یا کشتی، و تاریخ حمل‌ونقل است.

در مقابل، سایر لیست های بسته بندی ممکن است برای حمل‌ونقل داخلی یا پروژه‌های خاص استفاده شده و شامل اطلاعات کلی‌تری باشند. در واقع در سایر پکینگ لیست ها جزئیات کمتری از محتویات بسته‌ها ارائه می‌دهند و بیشتر بر اطلاعات داخلی و ارتباطات بین ارسال‌کننده و دریافت‌کننده تمرکز دارند. به طور کلی، دقت و جزئیات پکینگ لیست صادراتی به دلیل نیازهای قانونی و گمرکی بیشتر از سایر لسیت های بسته بندی است.

مزایای سامان اکسپرس

سامان اکسپرس شرایط ارسال را با نیاز مشتری سازگار می‌کند.

چرا سامان اکسپرس؟!

نمایندگی در سراسر دنیا

امنیت در انتقال

سرعت در حمل و نقل

ارسال به سراسر دنیا

تفاوت فاکتور و (packing list) چیست؟

فاکتور (Invoice) یک سند تجاری است که در آن کالا یا خدمات فروخته شده به همراه قیمت آن مشخص شده است. لیست بسته بندی سندی است که اطلاعات دقیقی در مورد محتویات بار و مرسوله پستی در حمل و نقل بین المللی ارائه می‌دهد. دلیل اصلی استفاده از لیست بسته بندی سرعت‌ بخشیدن به روند ترخیص کالا از گمرک و تحویل آن در انبار گیرنده و جلوگیری از آسیب‌ دیدن و گم‌شدن کالا حین حمل است. تفاوت مهم دیگر این دو سند این است که فاکتور معمولاً بعد از تأیید سفارش و برای پرداخت هزینه کالای خریداری شده تهیه و برای خریدار ارسال می‌شود، در حالی‌ که پکینگ لیست در مرحله‌ای که زمان بارگیری و حمل آن مشخص شده، برای خریدار و گیرنده بار فرستاده می‌شود. به‌ طور کلی هم فاکتور و هم پکینگ لیست نقش مهمی در فرایند پست بین‌ المللی دارند و کمک می‌کنند که شرکت‌ها بتوانند با اطمینان خاطر بیشتر و به شکل قانونی با یکدیگر همکاری کنند.

لیست بسته بندی را چه کسی ارائه می دهد؟

لیست بسته بندی معمولاً توسط فرستنده یا همان فروشنده کالا تهیه می‌شود و شرکت فروشنده باید اطلاعات دقیق و درستی از فرستنده و گیرنده، تاریخ حمل‌، شماره سفارش، شماره فاکتور، تعداد و وزن خالص و ناخالص و ابعاد هر بسته (ارتفاع، طول و عرض پالت/ کارتن) را در آن مشخص کند. گاهی ممکن است فرستنده ارزش هر یک از کالا‌ها و قیمت نهایی فاکتور را هم در لیست بسته بندی وارد کند.

مزایای استفاده از پکینگ لیست

استفاده از پکینگ لیست مزایای زیادی دارد که عبارت است از:

تهیه مستندات دقیق

پکینگ لیست اطلاعات مهمی مانند وزن، ابعاد و ارزش محموله را ارائه می‌کند که در انتخاب روش حمل و طریقه برداشتن بار ضروری است.

کنترل موجودی

پکینگ لیست به گیرنده مرسوله کمک می‌کند تا اقلام موجود در بار دریافتی را به‌ سرعت و به‌ سادگی در انبار ثبت کند.

ترخیص بدون مشکل بار در گمرک

داشتن پکینگ لیست باعث می‌شود در طول ترخیص کالا و محاسبه حقوق و عوارض گمرکی مشکلی رخ ندهد.

اطمینان از کامل‌ بودن بار و کاهش احتمال خطا

با ارائه پکینگ لیست، طرفین معامله و شرکت پست بین المللی مطمئن می‌شوند که بار کامل بوده و هیچ کالایی در طول حمل گم نشده است.

تسهیل فرایند حمل‌ و نقل

پکینگ لیست کمک می‌کند فرایند حمل و تحویل کالا سریع‌تر شود، طوری که در صورت آسیب به بار، بتوان به‌راحتی برای دریافت خسارت اقدام کرد.

از مزایای دیگر استفاده از لیست بسته بندی می‌توان به جلوگیری از سرقت احتمالی و مدیریت و کنترل سریع‌تر موجودی بار اشاره کرد. به‌ طور کلی، پکینگ لیست نقشی حیاتی در فرایندهای حمل و واردات و صادرات کالا دارد و سبب می‌شود ارتباط میان فرستنده و گیرنده و حمل‌کننده بار بدون مشکل انجام شود. از پکینگ لیست نه تنها در ارسال کالای تجاری بلکه در حمل کالاهای خرد مانند ارسال مدارک به خارج نیز استفاده می‌شود.

چگونه یک پکینگ لیست تهیه کنیم؟

برای تهیه لیست بسته بندی، باید حتماً اطلاعات زیر را در سند و روی سربرگ رسمی درج کنید:

  • – مشخصات فرستنده
  • – مشخصات گیرنده
  • – شماره سفارش خرید
  • – شماره فاکتور
  • – تعداد، وزن و ابعاد هر بسته

برای تهیه پکینگ لیست می‌توانید از برنامه‌های Microsoft Excel یا Google Sheets استفاده کنید. اطلاعاتی که برای این لیست بسته بندی مورد نیاز است نیز به همراه فایل نمونه در همین محتوا ارائه شده است که می‌توانید از آن استفاده کنید. در ادامه مثالی از یک لیست بسته بندی ساده آورده شده است:

اطلاعات و آدرس تماس فروشنده کالااطلاعات و آدرس تماس خریدار
کد کالاشرح کالاتعداد کالاارزش قلمی کالاسایز و ابعادتعداد پالت/ کارتنوزن خالصوزن ناخالص
۱۲۴دان قهوه بوداده ۱ کیلوگرمی۱۰۰120x80x239۱۰۱۰۰۱۵۰

چه زمانی باید از لیست بسته بندی استفاده شود؟

بعد از مشخص‌ شدن زمان حمل بار، فروشنده یا شیپر وظیفه دارد سند پکینگ لیست رسمی را در سربرگ شرکت خود برای خریدار ارسال کند. داشتن لیست بسته بندی در این مرحله کمک می‌کند که خریدار از شرکت پست بین المللی قیمت استعلام کند و می‌دانیم که شرکت حمل تنها زمانی می‌تواند قیمت دهد که از وزن خالص و ناخالص بار، نوع و ارزش کالا و ابعاد پالت آن باخبر باشد. از طرف دیگر با کمک اطلاعات لیست بسته بندی، شرکت حمل می‌تواند بهترین روش حمل را برای کالای مورد نظر انتخاب کند. به‌ علاوه، با استفاده از اطلاعات پکینگ لیست در حمل دریایی بار نیز می‌توان تصمیم گرفت که کالا در یک کانتینر کامل حمل شود یا به همراه کالاهای دیگر (درصورتی‌ که خرده بار باشد) به سمت مقصد حمل شود.

نکات مهم در مورد لیست عدل بندی

در ادامه به بررسی چند نکته مهم که درمورد لیست عدل بندی باید در نظر داشته باشید، می‌پردازیم:

  • ✅ هنگام ثبت اطلاعات در اظهارنامه، به انتخاب واحد کالا دقت کنید. همچنین انتخاب نوع واحد کالا متناسب با ماهیت کالای اظهاری و اطلاعات درون سند بسیار حائز اهمیت است.
  • ✅ شماره بسته باید متناسب با شماره قید شده بر روی هر بسته وارد شود و برای بسته‌های بدون شماره می‌تواند از اعداد پیش فرض استفاده نمود.
  • ✅ هر ردیف از پکینگ لیست باید به تفکیک تعرفه، کانتینر و شناسه ارزش درج شود.
  • ✅ بسته‌های سری و مشابه بطور یک جا در یک ردیف باید درج گردند.
  • ✅ تعداد واحد کالای عدل‌بندی شده در هر ردیف می‌تواند از طریق ضرب تعداد واحد کالا در تعداد بسته‌ها محاسبه شود.
  • ✅ عدد درج شده در فیلد “شماره بسته” باید در فیلد “تعداد واحد کالا” نیز آورده شود.
  • ✅ حاصل جمع تعداد بسته‌های وارد شده در ردیف‌های مختلف عدل‌بندی با کد تعرفه یکسان باید با تعداد بسته‌های درج شده در باکس مرتبط به آن ردیف در فرم اظهارنامه برابر باشد.
  • ✅ حاصل جمع تعداد واحد کالاهای درج شده در ردیف‌های مختلف عدل‌بندی با کد تعرفه یکسان باید با تعداد واحد کالای درج شده در باکس مرتبط به آن ردیف در فرم اظهارنامه مطابقت داشته باشد.
  • ✅ در رابطه با بارهای فله مانند غلات که در کیسه‌های مشابه بسته‌بندی می‌شوند، تعداد واحد کالا باید بر اساس وزن و تعداد کیسه‌ها محاسبه شود، به طوری که وزن بار بر تعداد کیسه‌ها تقسیم شود.

جمع بندی

پکینگ لیست سند ضروری در تجارت کالا محسوب می‌شود و اگر می‌خواهید حمل بار شما بااحتیاط و بدون آسیب انجام شود و بار به‌ موقع و بدون مشکل به انبار برسد، بهتر است از لیست بسته بندی استفاده کنید. با سند لیست عدل بندی می‌توانید بدون نگرانی از بروز خطا در حین حمل، تجارت و همکاری خود را با سایر شرکت‌ها انجام دهید.

هر نوع مرسوله‌ای، هر جای دنیا

سامان اکسپرس برای هر نوع مرسوله‌ای بهترین و اقتصادی‌ترین روش ارسال را به شما معرفی می‌کند؛ کافیست از مشاوره رایگان کارشناسان ما استفاده کنید.

982140885160+

خدمات بار هوایی سامان اکسپرس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
صفر تا صد واردات تجهیزات پزشکی به ایران

صفر تا صد واردات تجهیزات پزشکی...

واردات تجهیزات پزشکی، شناخت قوانین و مقررات مرتبط با این حوزه امری اساسی و مهم است. در این راستا شما...

مقالات سامان بیشتر بخوانید
کالاهای ممنوعه وارداتی (لیست کالاهای ممنوع الورود)

کالاهای ممنوعه وارداتی (لیست کالاهای ممنوع...

کالاهای ممنوعه وارداتی چه کالاهایی هستند؟ در دنیای تجارت بین‌المللی، کنترل و مدیریت واردات کالاها یکی از ارکان کلیدی حفظ...

مقالات سامان بیشتر بخوانید
بهترین شرکت پست بین المللی در ایران (پست خارجی) ✔

بهترین شرکت پست بین المللی در...

افرادی‌ که به دنبال خدمات پست خارجی هستند، همیشه با این سوال رو به رو می‌شوند که بهترین شرکت پست...

مقالات سامان بیشتر بخوانید
انبارداری بین المللی کالا

انبارداری بین المللی کالا

انبارداری کالا در صنعت پست و حمل بین المللی به‌ عنوان یکی از جنبه‌های حیاتی در زنجیره تأمین، تأثیر عمیقی بر...

مقالات سامان بیشتر بخوانید